ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/146
Title: Η Αναβάθμιση της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στις Ελληνικές Περιφέρειες
Authors: Ζαχαράκη, Κωνσταντίνα
Keywords: Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης
Έξυπνη Εξειδίκευση
Τετραπλή Έλικα
Συμμετοχική Μεθοδολογία
Ελληνικές Περιφέρειες
Καλές Πρακτικές
Issue Date: 2018
Description: Η διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης (ΔΕΑ) αποτελεί τον τρόπο ανάπτυξης των εθνικών και περιφερειακών Στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3), στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μετασχηματισμό των οικονομιών των κρατών-μελών και των περιφερειών τους. Η ΔΕΑ, ειδικότερα, αποτελεί έναν κύκλο συνδυασμού γνώσεων και συν-διαμόρφωσης καινοτόμων ιδεών, με πρακτικό προσανατολισμό, από τους δρώντες της τετραπλής έλικας (δημόσιο, ερευνητικός/ακαδημαϊκός τομέας, επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών). Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι οι περιφερειακές μεθοδολογικές προσεγγίσεις της ΔΕΑ. Με αφετηρία το θεωρητικό της πλαίσιο και τις υφιστάμενες μεθοδολογικές εκδοχές της στην Ελλάδα, στόχος είναι η εξέταση των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας της και των μεθοδολογικών πρακτικών του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου. Η δυνατότητα άντλησης θετικών στοιχείων από το πλαίσιο αυτό για την αναβάθμιση της ΔΕΑ στις ελληνικές περιφέρειες αποτελεί το ερευνητικό ερώτημα της παρούσας εργασίας. Για την απάντησή του ακολουθείται η μεθοδολογία της περιγραφικής/ δευτερογενούς έρευνας, μέσω της συγκριτικής μελέτης και αξιολόγησης επίσημων κειμένων δημοσίων φορέων και ερευνητικών άρθρων. Το αποτέλεσμα είναι η διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση της μεθοδολογίας της ΔΕΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε ελληνικής περιφέρειας. Από επιστημονική άποψη, αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξελισσόμενη έρευνα για την εφαρμογή μιας συνεχούς ΔΕΑ. Από πρακτική άποψη, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την ελληνική δημόσια διοίκηση, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου των εθνικών και περιφερειακών αρχών στη ΔΕΑ, τη στιγμή, μάλιστα, που η αποτελεσματική λειτουργία της τελευταίας αναμένεται να αποτελέσει κριτήριο πλήρωσης του σχετικού με την έξυπνη εξειδίκευση αναγκαίου πρόσφορου όρου κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027). Ως έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση της άποψης των δημοσίων δρώντων αναφορικά με τη μεθοδολογία της ΔΕΑ, η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της ανατροφοδότησης σχετικά με ορισμένες από αυτές τις προτάσεις από στέλεχος της δημόσιας διοίκησης.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/146
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΖΑΧΑΡΑΚΗ_ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ_ΤΕ.pdf686.65 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα