ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/160
Title: Συνέργεια Δήμων και Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Μελέτη Περίπτωσης: Δήμος Καρδίτσας.
Authors: Γεωργιτσόπουλος, Κυριάκος
Keywords: Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Τοπική Ανάπτυξη
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οικοσύστημα Συνεργατισμού
Καρδίτσα
Issue Date: 2018
Description: Η παρούσα εργασία επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στην Ελλάδα και να αναδείξει τη συνεισφορά της στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η μελέτη της Κ.ΑΛ.Ο. στη χώρα δεν έχει αναπτυχθεί σε επαρκή βαθμό. Τούτο πιθανώς να οφείλεται αφενός μεν από το πρώιμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο τομέας, αφετέρου δε από τη συνεχή εξέλιξή του ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Ο κεντρικός στόχος είναι να μελετηθεί η ιδιαίτερη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού με τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο., μέσα από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, των εμποδίων που ανακύπτουν και των μελλοντικών προκλήσεων. Επιπροσθέτως, η εργασία εστιάζει στη μελέτη περίπτωσης του Δήμου Καρδίτσας, όπου έχει αναπτυχθεί το οικοσύστημα συνεργατισμού, αποτελώντας πρότυπο αλληλεπίδρασης μεταξύ των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο. και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Η θεωρητική τεκμηρίωση της έννοιας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, της χαρτογράφησης του πεδίου στην Ελλάδα, της συμβολής της στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και των δυνατοτήτων συνεργασίας της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση βασίζονται στην ξενόγλωσση και εγχώρια βιβλιογραφική επισκόπηση. Η ανάλυση της μελέτης περίπτωσης της Καρδίτσας προκύπτει μέσω των βιβλιογραφικών αναφορών και της πρωτογενούς έρευνας, μέσα από την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό υλικό και τη διενέργεια συνεντεύξεων. Η παρούσα εργασία καταγράφει τις κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, αναλύει τις σημερινές συνθήκες της κρίσης μέσα στις οποίες καλείται να αναπτυχθεί και υιοθετεί τις πολιτικές της «από κάτω προς τα πάνω» ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης ως ένα πλαίσιο ιδανικό για την μεγέθυνσή της. Στη συνέχεια, διερευνά την υφιστάμενη σχέση μεταξύ των Ο.Τ.Α. και των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., τα όρια και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας. Εμβαθύνοντας, μέσα από την μελέτη του οικοσυστήματος συνεργατισμού στην Καρδίτσα επιχειρείται να καταγραφούν εκείνοι οι προσδιοριστικοί παράγοντες που καθιστούν αποτελεσματικό το δίκτυο συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων δρώντων. Τα αποτελέσματα της εργασίας συνεισφέρουν στην περαιτέρω θεωρητική κάλυψη του αχαρτογράφητου ακόμα πεδίου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ιδιαιτέρως τα συμπεράσματα, τα οποία προκύπτουν από τη μελέτη περίπτωσης, ίσως βοηθήσουν τους Ο.Τ.Α. να κατανοήσουν περισσότερο τη λειτουργία του οικοσυστήματος συνεργατισμού στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν τις πρακτικές της Κ.ΑΛ.Ο. στις τοπικές κοινωνίες τους.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/160
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ_ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΤΕ.pdf1.65 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα