ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/163
Title: Οι «Έξυπνοι Δήμοι» και η Συμβολή τους στην Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη Η Περίπτωση του Δήμου Τρικκαίων
Authors: Τσαβαλιάς, Κωνσταντίνος
Keywords: Έξυπνη Πόλη
ΤΠΕ
Τοπική Ανάπτυξη
Περιφερειακή Ανάπτυξη
Χωρική Ανάπτυξη
Έξυπνη πόλη των Τρικάλων
Τρίκαλα
Issue Date: 2018
Description: Στη σημερινή εποχή οι έξυπνες πόλεις δεν αποτελούν πλέον ουτοπία, αλλά πραγματικότητα. Πολλές είναι οι πόλεις ανά τον κόσμο, που επιλέγουν να μετατραπούν σε έξυπνες, προκειμένου να διαχειριστούν προβλήματα και προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν κυρίως λόγω της αύξησης των αστικών πληθυσμών και της ταχείας αστικοποίησης. Οι πόλεις αυτού του είδους εξελίσσονται συνεχώς αντιμετωπίζοντας τα εκάστοτε δημόσια και τοπικά ζητήματα με σύμμαχο τις Τ.Π.Ε. για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του τοπικού πληθυσμού. Επιπλέον, στις σύγχρονες συνθήκες της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης, οι πόλεις έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό φορέα ανάπτυξης με την τοπική αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην όλη διαδικασία αναζήτησης και εφαρμογής καινοτόμων, έξυπνων και βιώσιμων λύσεων. Το ζητούμενο λοιπόν στην παρούσα μελέτη εργασία είναι να εξετασθεί ο ρόλος της έξυπνης πόλης ως αναπτυξιακό εργαλείο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός αρχικά θα μελετηθεί, σε θεωρητικό επίπεδο και με βάση την διαθέσιμη βιβλιογραφία, το φαινόμενο των έξυπνων πόλεων. Δηλαδή ποια τα χαρακτηριστικά τους, ποιοι παράγοντες ευνοούν την δημιουργία τους, ποια η διαδικασία σχεδιασμού τους, ποιοι οι λόγοι δημιουργίας τους, αλλά και ποια η πορεία τους μέσα στο χρόνο. Εν συνεχεία θα εξετασθεί η χωρική διάσταση της έννοιας της ανάπτυξης, όπως επίσης και το ποια η σχέση (αν υφίσταται) μιας έξυπνης πόλης με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος, το όλο ζήτημα θα διερευνηθεί και σε πρακτικό επίπεδο, αφού θα χρησιμοποιηθεί η πόλη των Τρικάλων ως μελέτη περίπτωσης, με σκοπό να καταγραφεί στην πράξη τόσο το φαινόμενο των έξυπνων πόλεων όσο και η συμβολή τους στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/163
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Τσαβαλιάς _Κώστας _Τ.Ε.pdf1.38 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα