ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/196
Title: Η διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα υπό το πρίσμα αλλαγών των Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών (ΕΕπ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Authors: Τσούτσια, Ουρανία
Keywords: Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση
Όριο ηλικίας συνταξιοδότησης
Εθνική Σύνταξη
Αναδιανεμητικό Σύστημα
Ποσοστό Αναπλήρωσης
Issue Date: 2018
Description: Η παρούσα εργασία αφορά στη διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των αλλαγών των τριών Μνημονίων Συνεννόησης (εφεξής «μνημόνιο») μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), το 2010, 2012 & 2015. Αρχικά η εργασία ξεκινά με την περιγραφή του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (εφεξής και ΣΚΑ ή ΕΣΚΑ ) πριν από το 2010, καταγράφοντας τα κύρια χαρακτηριστικά του και τις ιδιαιτερότητές του. Στη συνέχεια, διαρθρώνεται σπονδυλωτά εξετάζοντας τις δομικές και παραμετρικές αλλαγές που επιβλήθηκαν στο ΣΚΑ με το κάθε μνημόνιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο «ασφαλιστικό». Οι τρεις κύριοι άξονες ανάλυσης και μελέτης του ασφαλιστικού συστήματος είναι ο Δημοσιονομικός, ο Δημογραφικός και ο Αναπτυξιακός, γιατί εκτός από την οικονομικής ύφεσης πλήττεται και από τη δημογραφική κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη. Ακολούθως, αναφέρονται οι κύριες διατάξεις των μεταρρυθμίσεων παραπέμποντας στους νόμους εφαρμογής των μνημονίων και στις συνέπειές τους συνοδευόμενες από εκτενή σχολιασμό. Τέλος, μελετάται ο πρόσφατος νόμος ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») ο οποίος δικαιολογημένα παρουσιάζει δυσκολίες στο πρώτο διάστημα της εφαρμογής του και προτείνονται τροποποιήσεις με στόχο την ευκολότερη εφαρμογή και αποτελεσματικότητά του. Η εργασία ολοκληρώνεται με την αναφορά σε τρείς μελέτες-προτάσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη διαμόρφωση του ασφαλιστικού στο μέλλον, ώστε να είναι βιώσιμο και να εξασφαλίζει επαρκείς παροχές με την ελάχιστη δυνατή κρατική συμμετοχή. Η εργασία αποτελείται από 5 μέρη, που το κάθενα συνοπτικά περιέχει τα εξής: Στο Πρώτο Μέρος παρατίθενται θεωρητικά στοιχεία. Στο Δεύτερο μέρος περιγράφεται το ΣΚΑ στην Ελλάδα πριν την εφαρμογή των διατάξεων που συμφωνήθηκαν με τα μνημόνια. Στο Τρίτο μέρος περιγράφονται ξεχωριστά οι δομικές και παραμετρικές αλλαγές που θεσπίστηκαν με τους εφαρμοστικούς νόμους. Στο Τέταρτο μέρος περιγράφεται το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 και την ψήφιση του ν.4387/2016, ο οποίος κατά την διαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας, ενσωμάτωσε τα συμφωνηθέντα με τα μνημόνια. Στο Πέμπτο μέρος περιγράφεται η παρούσα κατάσταση καθώς και προτάσεις-σκέψεις για ένα βιώσιμο, αποτελεσματικό ΣΚΑ που να εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και τις ευρωπαϊκές συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής κρίσης.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/196
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΤΣΟΥΤΣΙΑ_ΟΥΡΑΝΙΑ_ΤΕ.pdf3.97 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα