ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/207
Title: Συγκριτκή Ανάλυση Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. με νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας
Authors: Καρατζά, Ευαγγελία
Keywords: Εθνικό Σύστημα Υγείας
Νοσοκομείο
Δευτεροβάθμια-Τριτοβάθμια περίθαλψη
Σύστημα υγείας
Κάθετο Ιεραρχικό Μοντέλο
Εταιρική Διακυβέρνηση
Issue Date: 2018
Description: Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη σύγκριση των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας (κυρίως Αγγλίας), μέσα από την παρουσίαση της διάρθρωσής τους. Τα νοσοκομεία αποτελούν βασικό στοιχείο του ευρύτερου συστήματος υγείας της κάθε χώρας. Το ελληνικό σύστημα υγείας συνδυάζει στοιχεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του εθνικού συστήματος υγείας. Όσον αφορά τη δομή, παρά τη δημιουργία των Υγειονομικών Περιφερειών, το 2001, το σύστημα παραμένει ακόμα αρκετά συγκεντρωτικό και έντονα ρυθμιζόμενο από το Υπουργείο Υγείας. Τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), εποπτεύονται από τις υγειονομικές περιφέρειες και χρηματοδοτούνται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η οργάνωση τους ακολουθεί το κάθετο ιεραρχικό μοντέλο, με επικεφαλής τον Διοικητή, ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο, οι αρμοδιότητές του περιορίζονται σημαντικά από το συγκεντρωτικό χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Το βρετανικό σύστημα υγείας χρηματοδοτείται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σημείο της χρήσης. Όσον αφορά την οργάνωσή του, το Υπουργείο Υγείας είναι το κεντρικό κυβερνητικό όργανο το οποίο χαράσσει τη στρατηγική και εποπτεύει το σύστημα υγείας . Η δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια περίθαλψη παρέχεται κυρίως από δημόσια νοσοκομεία, τα οποία διακρίνονται σε απλά νοσοκομεία (trusts) και νοσοκομεία υψηλής απόδοσης (foundation trusts). Τα νοσοκομεία που λειτουργούν ως foundation trusts αποτελούν μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας και λειτουργούν ως επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας. Απολαμβάνουν δε διαχειριστική και οικονομική ανεξαρτησία. Η δομή τους ακολουθεί το πρότυπο των εταιρειών. Η λειτουργία τους χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και από το στοιχείο της λογοδοσίας προς αυτήν. Μέσα από την παρουσίαση αυτή, στόχος είναι να αναδειχθούν οι αδυναμίες των ελληνικών νοσοκομείων και να παρουσιαστεί ένα νέο εναλλακτικό πρότυπο.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/207
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΚΑΡΑΤΖΑ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ_ΤΕ.pdf821.53 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα