ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/214
Title: Η Βία κατά των Γυναικών και ο Ρόλος των Δημόσιων Δομών Υγείας
Authors: Τσαούσης, Ανδρέας
Keywords: Βία κατά Γυναικών
Έμφυλη Βία
Σύστημα Υγείας
Επαγγελματίες Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ισότητα των Φύλων
Issue Date: 2018
Description: H παρούσα μελέτη πραγματεύεται το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και τον ρόλο που οι δημόσιες δομές υγείας θα πρέπει να επιτελέσουν για μια αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου. Στόχος της μελέτης αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του τομέα της υγείας και της αναγκαιότητας ανάπτυξης στοχευμένων δράσεων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. δημιουργία διατομεακού μηχανισμού συντονισμού, επιμόρφωση/ευαισθητοποίηση επαγγελματιών υγείας, ερευνητικές εστιάσεις, εκπόνηση πρωτοκόλλων και εξειδικευμένων εργαλείων, διάθεση πόρων κ.λπ.), καθώς η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται πλέον ως ένα σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με σημαντικές συνέπειες σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η μεθοδολογία που υιοθετήθηκε, περιλαμβάνει την ανασκόπηση σχετικής διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας, αντλώντας υλικό από διαδικτυακές πηγές, και κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ, κ.ά.), έτσι ώστε να εξεταστούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές, πλάνα πρόληψης, στρατηγικές κατευθύνσεις και γενικές πολιτικές προσέγγισης. Η διερεύνηση του θέματος έδειξε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης ενός ολιστικού πλαισίου πρόληψης και πολυτομεακής αντιμετώπισης, καθώς οι κακοποιημένες γυναίκες συχνά απευθύνονται στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ή/και δευτεροβάθμιας παροχής φροντίδας, πριν αναζητήσουν βοήθεια σε κάποια κοινωνική υπηρεσία ή υποστηρικτική δομή ή πριν καταφύγουν στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Μια έγκυρη και έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος δύναται να μειώσει τις σοβαρές συνέπειες και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα (επανα)θυματοποίησης αυτών των γυναικών. Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστούν προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και αποτελεσματικών παρεμβάσεων.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/214
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΤΣΑΟΥΣΗΣ_ΑΝΔΡΕΑΣ_ΤΕ.pdf3.25 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα