ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/215
Title: Γύρος της Ντόχα και τα αγροτικά προϊόντα. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για την Ε.Ε. και την Ελλάδα
Authors: Τσιρονίκος, Γεώργιος
Keywords: Γύρος Ντόχα
Γεωργία
Ελλάδα
Αγροτικά προϊόντα
Συνέπειες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Issue Date: 2018
Description: Η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες για συνεννόηση ώστε να περιοριστεί ο προστατευτισμός και οι παρεμβατικές πολιτικές του κράτους που προκαλούν στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο. Οι τομείς στους οποίους καταβάλλεται προσπάθεια ρύθμισης είναι η πρόσβαση στην αγορά καθώς και οι εσωτερικές και εξαγωγικές επιδοτήσεις. Η σημαντικότερη συμφωνία στο πεδίο των αγροτικών προϊόντων μετά την Συμφωνία του Μαρρακές είναι η Συμφωνία για την γεωργία. Με την Συμφωνία αυτή έχει επιτευχθεί μείωση δασμών και εσωτερικών επιδοτήσεων. Ο ΠΟΕ αποτελεί το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την διεξαγωγής των συνομιλιών. Η GATT (1994) από την άλλη πλευρά έχει ενσωματωθεί στο θεσμικό του πλαίσιο ενώ παγιοποιούνται δασμοί και δασμολογικά ισοδύναμα με βάση τις έως τώρα συμφωνίες. Οι σημαντικότερες υπουργικές διασκέψεις είναι αυτές της Ντόχα (2001), του Μπάλι (2013) και του Ναϊρόμπι (2015). Η ΕΕ επεδίωκε να διατηρήσει κάποια ανεκτά επίπεδα στην εσωτερική στήριξη των αγροτών της ενώ παράλληλα εστίασε και στην εξεύρεση συναίνεσης στα ζητήματα των γεωγραφικών ενδείξεων. Της ασκήθηκε κριτική, ότι με την πρότασή της σχετικά με την μείωση των δασμών δεν δίνει επαρκή πρόσβαση στην αγορά της σε χώρες της ομάδας G-20, όπως η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη κ.α. Η ΚΑΠ βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης από το 1992. Η αναμόρφωση της ΚΑΠ επιδιώκει μία περισσότερο ισότιμη αντιμετώπιση των χωρών της Ένωσης καθώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει την εξωτερική απόκλιση. Οι επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας αναμένονται σταθερές έως το 2020 ενώ δεν αναμένεται να είναι σημαντικές οι επιπτώσεις από τις συνομιλίες του γύρου της Ντόχα.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/215
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Τσιρονίκος_Ενιαίο Κείμενο _ΚΕ.pdf989.5 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα