ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/228
Title: Η πολιτική ως διευθυντική τέχνη στον Πολιτικό του Πλάτωνα
Authors: Βελισσάρης, Θεόδωρος
Keywords: Διευθυντική Τέχνη
Πλάτωνας
Πολιτική Τέχνη
Ηγεσία
Εφαρμογή Νόμου.
Δημόσια Διοίκηση
Issue Date: 2018
Description: Η δημόσια διοίκηση διέπεται από την αρχή της νομιμότητας. Ωστόσο, στην καθημερινότητα της διοικητικής δράσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα στελέχη της διοίκησης αντιμετωπίζουν προκλήσεις που μπορούν να διευθετηθούν συχνά μόνο με την εξειδίκευση του νόμου και των συνηθισμένων πρακτικών, σύμφωνα με τις ανάγκες ιδιαίτερων ατομικών περιπτώσεων και ειδικών περιστάσεων. Ο νόμος δίνει τη διακριτική ευχέρεια στη διοίκηση να παρεμβαίνει ενεργητικά επ’ ωφελεία του πολίτη και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εύρυθμη λειτουργία της με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σεβόμενη παράλληλα τα δικαιώματα των πολιτών ως διαφορετικών μονάδων, ακόμα κι όταν αυτοί αποτελούν μειοψηφία. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η προσπάθεια ανάδειξης ενός κριτηρίου προσανατολισμού για την ορθή άσκηση της διοίκησης μέσω της εξέτασης της πολιτικής ως διευθυντικής τέχνης στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα. Η πολιτική στον Πλάτωνα είναι διευθυντική τέχνη και επιστήμη η οποία δεν «επιτάσσει» απλά αλλά κυρίως συνθέτει: με εργαλείο της το ορθό μέτρο επιτυγχάνει κοινωνική ισορροπία και ενότητα μέσω της συνύφανσης των ανομοιοτήτων και τη διαφύλαξη της διαφορετικότητας. Πώς θα θέσουμε το εκάστοτε επίμαχο ζήτημα – το οποίο μπορεί να μην περιλαμβάνεται σε δικαιικό κανόνα – σε άλλο εννοιολογικό πλαίσιο για να το συσχετίσουμε με αναλογικώς όμοιες περιπτώσεις εμπίπτουσες στον κανόνα; Ο Πλάτωνας παρέχει μεθοδολογικά και εννοιολογικά εργαλεία που μπορούν να καθοδηγήσουν τη διοικητική πράξη τόσο ως προς τη βέλτιστη εσωτερική της οργάνωση όσο και ως προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έτσι ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της να αποτελεί μορφωτικό κεφάλαιο ικανό για πρωτοβουλία και κριτική σκέψη. Η εργασία αυτή βασίστηκε μεθοδολογικά σε βιβλιογραφική μελέτη η οποία συσχετίστηκε με το εκπαιδευτικό υλικό και την εμπειρία μας ως σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/228
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ_ΘΕΟΔΩΡΟΣ_ΤΕ.pdf836.96 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα