ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/268
Title: Πολιτιστική Διοίκηση και συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η πρακτική του crowdsourcing.
Authors: Τρακόσας, Κωνσταντίνος
Keywords: Πληθοπορισμός (Crowdosourcing)
Συμμετοχικότητα
Πολιτισμός
Πολιτιστική Διοίκηση
Συνεργασία
Συνδημιουργία
Issue Date: 2018
Description: Οι διαδικασίες του crowdsourcing (πληθοπορισμού) στις πολιτιστικές μονάδες, οργανισμούς και φορείς, δεν μπορεί παρά να συνδεθούν με την έννοια και τη μορφή της συμμετοχικότητας του κοινού στην παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων. Αυτή η συσχέτιση, αν και εξαιρετικά προφανής, έχει ελάχιστα μελετηθεί από την ελληνική βιβλιογραφία και σε αυτό το σημείο έγκειται η όποια επιστημονική συνεισφορά της εργασίας. Η παρούσα εργασία, συνεπώς, επικεντρώνεται σε αυτό ακριβώς το ερευνητικό ζητούμενο: ποια είναι η σχέση μεταξύ του κοινού και του πολιτιστικού φορέα κατά τις πληθοποριστικές διαδικασίες; Η μέθοδος που ακολουθήθηκε προκειμένου να απαντηθεί το εν λόγω ζητούμενο σχετίζεται με την προσπάθεια αποκωδικοποίησης της έννοιας της συμμετοχικότητας. Χρησιμοποιώντας τις αναλύσεις του Habermas και της Arnstein (όπως η τελευταία εξελίχθηκε από τον Pretty), επιδιώχθηκε να οριστεί ο τρόπος με τον οποίο το κοινό μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στις πληθοποριστικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, ο τρόποw με τον οποίο ορίζεται ο πληθοπορισμός ακολουθεί τα πρότυπα της διεθνούς βιβλιογραφίας, ενώ ιδιαίτερα για τις πολιτιστικές πληθοποριστικές διαδικασίες, χρησιμοποιείται η ανάλυση της Simon στο έργο της Το Συμμετοχικό Μουσείο. Η θεωρητική συσχέτιση ισότιμης συμμετοχής του κοινού και των πληθοποριστικών διαδικασιών, αφήνει ανοιχτό το ερώτημα της πρακτικής εφαρμογής τους. Έτσι, η εργασία επιδιώκει να εξετάσει συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης εφαρμογής πληθοποριστικών διαδικασιών στην ελληνική πραγματικότητα. Για την εξέτασή τους χρησιμοποιείται η συγκριτική μέθοδος μεταξύ φορέων του εξωτερικού, που στην παρούσα εργασία θεωρούνται ιδεοτυπικοί (σύμφωνα με τη βεμπεριανή παράδοση) ως προς την εφαρμογή του πληθοπορισμού, με τους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την παραπάνω μελέτη είναι ότι η ισότιμη συμμετοχή του κοινού στις πληθοποριστικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα λόγω της μικρής εμπειρίας που έχουν οι ελληνικοί φορείς σε σχέση με τους πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού στη σχεδίαση και υλοποίηση τέτοιων πρακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, έγκειται και η πρακτική συνεισφορά της εργασίας, που σχετίζεται με τον εξέχοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δημόσια Διοίκηση στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πληθοποριστικών διαδικασιών στην Ελλάδα, με γνώμονα την ισότιμη συμμετοχή του κοινού.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/268
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΤΡΑΚΟΣΑΣ_ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_ΤΕ.pdf1.79 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα