ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/286
Title: Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Οργανισμοί: Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και Εξωτερική Εξισορρόπηση
Authors: Μπινιάρης, Αριστείδης
Keywords: Εσωτερική Εξισορρόπηση
Νεωτερικότητα
Εξωτερική Πολιτική
Μετανεωτερικότητα
Σύνθετη Αλληλεξάρτηση
Issue Date: 2018
Description: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της πολιτικής «εξωτερικής εξισορρόπησης» της Τουρκίας από την Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή της σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η Ε.Ε., ο Ο.Η.Ε. και το ΝΑΤΟ. Έμφαση δίνεται στη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το 1999, οπότε άρθηκε το ελληνικό βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν η «εξωτερική εξισορρόπηση» που επιχειρείται μέσα από την προσπάθεια «εξευρωπαϊσμού» της Τουρκίας επαρκεί για να εξασφαλιστεί το δημόσιο αγαθό της «ασφάλειας» ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθούν συμπληρωματικά μέτρα «εξισορρόπησης» του «κινδύνου εξ ανατολής». Το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας είναι η φιλελεύθερη θεωρία της «σύνθετης αλληλεξάρτησης», σύμφωνα με την οποία όσο περισσότερο διασυνδεδεμένα είναι τα συμφέροντα δύο κρατών τόσο πιο ασύμφορη επιλογή γίνεται ο πόλεμος μεταξύ τους. Συνεπώς, είναι πιθανότερη η αναζήτηση συνεργατικών επιλογών. Η υπόθεση εργασίας είναι ότι αν η Τουρκία διατηρεί ρεαλιστικές ελπίδες για μελλοντική είσοδο στην Ε.Ε., η «εξωτερική εξισορρόπηση» που προσπαθεί να επιτύχει η Ελλάδα μέσω της Ε.Ε. είναι επιτυχημένη. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτή η πολιτική δεν θα είναι βιώσιμη στο μέλλον και θα πρέπει να βρεθούν συμπληρωματικά και άλλοι τρόποι «εξισορρόπησης». Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη στροφή σε εναλλακτικούς «παρόχους ασφαλείας» ή την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία δυνάμεων που προτείνει η ρεαλιστική σχολή σκέψης. Τα ερευνητικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι τρία: Ποια είναι τα όρια της ελληνικής πολιτικής «εξωτερικής εξισορρόπησης» της Τουρκίας μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της τελευταίας με την Ε.Ε.; Ποιες προοπτικές «εξισορρόπησης» δημιούργησαν προηγούμενες αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων σε διαφορές σχετικές με οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων; Ποιες προοπτικές «εξισορρόπησης» της Τουρκίας μπορεί να δημιουργήσει η πιθανή μελλοντική εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας; Μεθοδολογικά, η εργασία θα στηριχτεί σε μια ενδελεχή επισκόπηση κειμένων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/286
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ _ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ.pdf748.91 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα