ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/289
Title: Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων από την διοίκηση
Authors: Αθανασιάδης, Αθανάσιος
Keywords: Έλεγχος συνταγματικότητας
Συνταγματική Ερμηνεία
Διοίκηση
Δικαστικός Έλεγχος
Διοικητικός Έλεγχος
Δημοκρατία
Issue Date: 2018
Description: Το θέμα που ερευνάται στην εργασία αυτή είναι αν και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αναγνωριστεί δυνατότητα για άσκηση ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων από όργανα της Διοίκησης. Στο πρώτο μέρος της εργασίας επισημαίνεται το πλαίσιο του ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων στην Ελλάδα και μία γενική θεώρηση περί την ερμηνεία του Συντάγματος. Ακολουθεί, στο δεύτερο μέρος, η ανάπτυξη της προβληματικής για τον διοικητικό έλεγχο της συνταγματικότητας. Η βασική μεθοδολογική επιλογή πάνω στην οποία δομείται η εργασία είναι, κατά κύριο λόγο, συγκριτική, καθώς αντιπαρατίθενται οι αντικρουόμενες θεωρήσεις που απορρίπτουν ή προσεγγίζουν ευμενώς τον διοικητικό έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων. Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στις περιπτώσεις εκείνες όπου γίνεται ευρύτερα δεκτός από τη θεωρία και τη νομολογία ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων από τη Διοίκηση. Καταλήγουμε με ορισμένες σκέψεις γύρω από την αναγκαία ισορροπία των τριών λειτουργιών του πολιτεύματος σε σχέση με τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων, ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατό το πλέγμα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με σεβασμό στην αυστηρότητα του Συντάγματος, την ασφάλεια του δικαίου και τη δημοκρατία.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/289
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ_αθ_τε.pdf822.49 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα