ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/298
Title: Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και Σύστημα Υγείας: Μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, προβλήματα και προοπτικές
Authors: Βραχνέλη, Αγγελική
Keywords: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Σύστημα Υγείας
Ελλάδα
Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)
Οικογενειακός Γιατρός
Σύστημα Παραπομπών
Issue Date: 2017
Description: Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) έχει αναδειχθεί, τις τελευταίες δεκαετίες, σε έννοια - κλειδί για τα συστήματα υγείας των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς θεωρείται ο κορμός, στον οποίο πρέπει να στηρίζεται κάθε αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται, αρχικά, ο ορισμός των εννοιών της υγείας και των υπηρεσιών υγείας και ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των διαφόρων ειδών των συστημάτων υγείας. Στη συνέχεια, προσεγγίζεται εννοιολογικά το περιεχόμενο του υποσυστήματος της ΠΦΥ, σύμφωνα με την ιστορική Διακήρυξη της Άλμα Άτα, ενώ στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται μνεία στα συστήματα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ πέντε ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες κρίθηκαν άξιες αναφοράς. Κατόπιν, η ανάλυση επικεντρώνεται στο ελληνικό υποσύστημα της ΠΦΥ, όπως αυτό νοείται και λειτουργεί στη χώρα μας τα τελευταία 34 χρόνια, από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου της ΠΦΥ, μέχρι την πιο πρόσφατη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του νόμου 4486/2017, ο οποίος στοχεύει στη στρατηγική αναμόρφωση του υποσυστήματος ΠΦΥ στη χώρα μας. Λόγω του εύρους της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, κρίθηκε σκόπιμη η διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας, μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων, με συγκεκριμένα επιτελικά στελέχη του ΕΣΥ, εμπλεκόμενα είτε στο στάδιο του σχεδιασμού του νόμου, είτε στο στάδιο της υλοποίησης του. Η ανάλυση και ομαδοποίηση των συλλεγέντων δεδομένων αποσκοπούν στην εξεύρεση απαντήσεων στα ερευνητικά ερωτήματα, τα οποία κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, στον προσδιορισμό των χρόνιων προβλημάτων της ΠΦΥ που αντιμετωπίζονται επιτυχώς με το νόμο, δεύτερον, στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων στο στάδιο της υλοποίησης του νόμου και τρίτον, στην παρουσίαση τυχόν εναλλακτικών προτάσεων για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ στην Ελλάδα.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/298
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Βραχνέλη.pdf922.16 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα