ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/316
Title: Η οργάνωση του πεδίου Ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός του Υπουργείου Ναυτιλίας
Authors: Κιρμικίρογλου, Δημήτριος
Keywords: Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική
Ναυτιλία
Υπουργείο Ναυτιλίας
Οργανισμός
Γαλάζια Ανάπτυξη
Μεταρρύθμιση
Issue Date: 2017
Description: Με την παρούσα εργασία επιχειρείται να τεθεί ένα πλαίσιο κριτικής ανάλυσης για την οργάνωση της θαλάσσιας και ναυτιλιακής πολιτικής στο διοικητικό πεδίο, που παρά τα αναρίθμητα οφέλη του στην ελληνική οικονομία δεν έχει αναδειχτεί σε ισχυρό βαθμό. Εξετάζονται οι διαστάσεις της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής και οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, παράγοντες οι οποίοι καθιστούν την δόμηση του οργανισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απαραίτητη για την χάραξη και υλοποίηση της θαλάσσιας και ναυτιλιακής πολιτικής. Στο πρώτο κεφάλαιο τίθεται το πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής με ένα ολιστικό και πολυδιάστατο χαρακτήρα. Προς αυτή την κατεύθυνση στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την ανάγκη χάραξης μίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και αναλύονται οι άξονες πολιτικής της θαλάσσιας πολιτικής προς επίρρωση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Κατόπιν στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η μετάβαση στην οργανωσιακή θεωρία και την διοίκηση των αλλαγών ως αναγκαία επιστημονικά εργαλεία για τον σχηματισμό ενός νέου οργανισμού. Έπειτα αναφέρονται οι διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, μέρος της οποίας αποτελεί και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο κύριο μέρος της εργασίας αποτυπώνεται το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας με τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί από τις συνεντεύξεις με πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τους πρώην Υπουργούς Ναυτιλίας, τον νυν Υπουργό Ναυτιλίας και εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται με τη ναυτιλία. Ξεχωριστή σημασία έχουν οι προτάσεις για τη νέα δομή του Υπουργείου, καθώς επιχειρήθηκε η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων μετά από εκτεταμένη διαβούλευση που προηγήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους. Η μελέτη ολοκληρώνεται με τα προσωπικά συμπεράσματα του συγγραφέα. Ο οργανισμός, όπως αναφέρεται, αντανακλά πέρα από την κατανομή αρμοδιοτήτων ένα συσχετισμό δυνάμεων κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών, ιδεολογικών ακόμη και προσωπικών. «Μπορεί και πρέπει να είναι ένας καθρέφτης που αντανακλώνται κοινωνικές δυνάμεις και προτάγματα του περιβάλλοντος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/316
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΚΙΡΜΙΚΙΡΟΓΛΟΥ.pdf6.46 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα