ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/322
Title: Τα κοινωνικά δικαιώματα στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Authors: Κωστάκη, Ιωάννα
Keywords: Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Θεμελιώδη Δικαιώματα
Κοινωνικά Δικαιώματα
Νομολογία
Εργασιακά Δικαιώματα
Κοινωνικές παροχές
Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Issue Date: 2017
Description: Η βαθύτατη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει δυστυχώς οδηγήσει στην περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δη των κοινωνικών. Ως εκ τούτου, η θεσμική κατοχύρωσή τους σε νομικά κείμενα δεσμευτικής ισχύος, όπως ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ), αποκτά βαρύνουσα σημασία. Σκοπό της παρούσας εργασίας αποτελεί η παρουσίαση και ανάλυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που προβλέπονται στον Χάρτη. Ποια κοινωνικά δικαιώματα διασφαλίζονται και σε τι βαθμό; Ποια η σημασία εισαγωγής κοινωνικών διατάξεων στην ενωσιακή έννομη τάξη για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων; Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων βασίστηκε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση, επιστημονικά άρθρα, μελέτες, εκθέσεις και διαδικτυακές πηγές. Επιπλέον, μελετήθηκε το οικείο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο (όπως για παράδειγμα το Σύνταγμα της Ελλάδας, Διεθνείς Συμβάσεις, Κοινωνικοί Χάρτες, Κανονισμοί, Οδηγίες καθώς και αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ). Στο πρώτο μέρος της εργασίας καταγράφεται η θεσμική κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Εν συνεχεία, εξετάζεται η εξελικτική πορεία του ΧΘΔΕΕ από τη σύνταξή του έως τη νομικοποίησή του μέσω της Συνθήκης της Λισαβόνας (ΣυνθΛ) και αναλύονται ορισμένα βασικά του χαρακτηριστικά. Η δεύτερη ενότητα της εργασίας αφορά στην παρουσίαση και ανάλυση του μεγαλύτερου μέρους των κοινωνικών δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται στον Χάρτη. Με κριτήριο το περιεχόμενό τους, επιλέχτηκε να ταξινομηθούν στις κατηγορίες των εργασιακών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων σε κοινωνικές παροχές και των δικαιωμάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Τέλος, η μελέτη ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την προστιθέμενη αξία του ΧΘΔΕΕ και τη σημασία θωράκισης κοινωνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο πρωτογενούς ενωσιακού δικαίου.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/322
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΚΩΣΤΑΚΗ.pdf8.95 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα