ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/327
Title: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2009-2016
Authors: Μασούρας, Ευθύμιος
Keywords: Ελληνική εξωτερική πολιτική
Υφαλοκρηπίδα
Εναέριος Χώρος
ΑΟΖ
Κυπριακό
Οικονομική Κρίση
Issue Date: 2017
Description: Σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η εξέταση και ανάλυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Τουρκία κατά την περίοδο 2009-2016. Διαχρονικά οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν σύνθετες και κατά διαστήματα τεταμένες, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ωστόσο, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η ελληνική εξωτερική πολιτική άλλαξε προσανατολισμό και στράφηκε προς την προσέγγιση με τη γείτονα χώρα υποστηρίζοντας την ιδέα της σύνδεσης της τελευταίας με την Ε.Ε. (Συμφωνία Ελσίνκι 1999), παράλληλα με τη διαδικασία της ένταξης της Κύπρου. Παρά τη μεταβολή της στάσης της Ελλάδας, τελικά δεν κατέστη δυνατή η επίλυση των διμερών ζητημάτων, όπως ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας, αιγιαλίτιδας ζώνης, ΑΟΖ και εναέριου χώρου, και το Κυπριακό, που παραμένουν ακόμη εκκρεμή συνεχίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο να αποτελούν πηγές έντασης και αμφισβητήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Στο πλαίσιο αυτό, η περίοδος 2009-2016 είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπίπτει χρονικά, αφενός, με την εμφάνιση της οξείας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και, αφετέρου, με την άσκηση μίας πιο επιθετικής πολιτικής εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, η οποία έθεσε ως κύριο στόχο της εξωτερικής της πολιτικής την ανάδειξη της χώρας της ως μίας ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτά τα νέα δεδομένα, οι ελληνικές ηγεσίες της εξεταζόμενης περιόδου ήταν υποχρεωμένες, υπό την ασφυκτική πίεση που δημιουργούσε η οξεία εσωτερική οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, να διαχειριστούν όλα τα εκκρεμή εθνικά ζητήματα με την Τουρκία με τρόπο ώστε να μη ζημιωθούν τα εθνικά συμφέροντα. Ως μεθοδολογία επιλέχτηκε η ανάλυση περιεχομένου. Η εκπόνηση της εργασίας βασίστηκε στη μελέτη των σχετικών βιβλιογραφικών πηγών, έντυπων και σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και συμπληρωματικής αρθρογραφίας. Στα πλαίσια της ανάλυσης επιχειρήθηκε επιπρόσθετα η μελέτη μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών με σκοπό την επίρρωση των επιχειρημάτων που εκτίθενται στο κείμενο της εργασίας. Για την εξεύρεση περαιτέρω στοιχείων επιπρόσθετα ελήφθησαν υπόψη στατιστικές προερχόμενες από όσο το δυνατό αντικειμενικές πηγές στο διαδίκτυο μετά από προσεκτική εξέταση.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/327
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΕΥΘ.pdf1.24 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα