ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/358
Title: Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) ως εργαλεία οικονομικής διπλωματίας: Η ευρωπαϊκή και η εθνική εμπειρία.
Authors: Τζόβα, Δέσποινα
Keywords: Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ)
Οικονομική Διπλωματία
Εδαφική Συνοχή
Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία
Διασυνοριακή Συνεργασία
Πολιτική Συνοχής
Issue Date: 2017
Description: Η οικονομική διπλωματία θεωρείται ένας από τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης μιας χώρας και έχει στόχο να προάγει την ευημερία του κράτους καθώς και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του. Σε αυτό το πλαίσιο, τα υπουργεία οικονομικών, οι εμπορικοί σύνδεσμοι, τα επιμελητήρια, οι εξαγωγικοί φορείς, οι πρεσβείες και τα προξενεία αναγνωρίζονται ως οι βασικοί φορείς προώθησης της οικονομικής διπλωματίας. Ωστόσο, οι νέες κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μεταβάλει τη στοχοθεσία αλλά και τους φορείς άσκησης οικονομικής διπλωματίας. Η νέα οικονομική διπλωματία δεν περιορίζεται μόνον στους αναγνωρισμένους θεσμικούς φορείς της κεντρικής διοίκησης και της αγοράς. Εν προκειμένω, τα τελευταία δέκα χρόνια, στο ενωσιακό πλαίσιο λειτουργίας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, έχει αναδειχθεί με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επίτευξη των στόχων της νέας οικονομικής διπλωματίας. Στόχος, επομένως, της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο οι ΕΟΕΣ, όπως έχουν συσταθεί και λειτουργούν αυτή τη στιγμή, αποτελούν πρόσθετα εργαλεία της νέας οικονομικής διπλωματίας σε ενωσιακό επίπεδο, τόσο για την προώθηση του καταστατικού στόχου τους, ήτοι την προαγωγή της εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών τους για την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ, όσο και για την αύξηση της οικονομικής επιρροής των χώρων που συμμετέχουν σε αυτούς τους Ομίλους. Η διερεύνηση και τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας θα προκύψουν μέσα από την εξέταση του θεσμικού πλαισίου καθώς και της δράσης των υπαρχόντων 65 ΕΟΕΣ (2016) σε ενωσιακό επίπεδο.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/358
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΤΖΟΒΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.pdf3.25 MBUnknownΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα