ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/150
Title: Εποπτεία επί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ιστορική εξέλιξη, αποτελεσματικότητα, προοπτικές
Authors: Κουλούσιου, Δάφνη
Keywords: Εποπτεία επί των Ο.Τ.Α.
Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης»
Αποτελεσματικότητα κρατικής εποπτείας
Έλεγχος νομιμότητας
Ν. 4555/2018 «Κλεισθένης I»
Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α.
Issue Date: 2018
Description: Η θεσμική κατοχύρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προκύπτει από το Σύνταγμα, τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και την κοινή νομοθεσία, έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της οικονομικής και διοικητικής τους αυτοτέλειας και του τεκμηρίου αρμοδιότητας για τις τοπικές υποθέσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ο.Τ.Α. δε διαθέτουν κανονιστική αυτοτέλεια συνεπάγεται την υποχρέωσή τους να συμμορφώνονται με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς και να υπόκεινται στην άσκηση διοικητικής εποπτείας από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αποτύπωση της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ της αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. και της διοικητικής εποπτείας επί αυτών, που συνίσταται σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους. Η ανάλυση της ιστορικής εξέλιξης του θεσμού της κρατικής εποπτείας από την ίδρυση του ελληνικού Κράτους και μέχρι τις πρόσφατες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης») και στο Ν. 4555/2018 (Πρόγραμμα «Κλεισθένης I»), οδηγεί σε συμπερασματικές κρίσεις ως προς το επίπεδο παρέμβασης ενός παραδοσιακά συγκεντρωτικού Κράτους στη δράση και την αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. και ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εποπτείας εξετάζεται με κριτήριο τη μη εφαρμογή και λειτουργία των προβλεπόμενων από το Ν. 3852/2010 Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α. και του Ελεγκτή Νομιμότητας, και την εμπειρία από το μεταβατικό διάστημα της ασκούμενης εποπτείας, καθώς επίσης σε συνάρτηση με την παρατηρούμενη κακοδιοίκηση των Ο.Τ.Α., όπως παρουσιάζεται διαχρονικά στις εκθέσεις των Ελεγκτικών Σωμάτων. Επιπλέον, διαγράφονται οι προοπτικές βελτίωσης της ασκούμενης εποπτείας και η μετάβαση σε ένα πιο αποτελεσματικό καθεστώς μέσα από την κριτική αποτίμηση του Ν. 4555/2018 και των αλλαγών που φιλοδοξεί να επιφέρει. Προς την κατεύθυνση αυτή, παρουσιάζονται συνοπτικά προτάσεις που έχουν διατυπωθεί τόσο από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο θεωρίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης δημόσιας συζήτησης για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του τρόπου εποπτείας. Όσον αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, το κυριότερο ‘εργαλείο’ είναι η αξιοποίηση των πρωτογενών και δευτερογενών πηγών μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, της μελέτης της σχετικής νομοθεσίας και νομολογίας και της συγκριτικής εξέτασης, κατ’ αντιπαραβολή, των διαφορετικών νομοθετημάτων, προκειμένου να αποτυπωθούν οι μεταξύ τους διαφορές και η τάση για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ασκούμενης εποπτείας.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/150
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΚΟΥΛΟΥΣΙΟΥ_ΔΑΦΝΗ_ΤΕ.pdf2.3 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα