ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/182
Title: Η εξέλιξη του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης. Η ασφαλιστική κάλυψη των κινδύνων.
Authors: Καλαμάτας, Δημήτρης
Keywords: Κοινωνική Ασφάλιση
Διανεμητικό Σύστημα
Συστήματα Καθορισμένης Εισφοράς
Συστήματα Καθορισμένων Παροχών
Κοινωνικές Μεταρρυθμίσεις
Θεσμική Εξέλιξη
Issue Date: 2018
Description: Η εργασία περιγράφει την εξέλιξη του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, υπό το πρίσμα των βασικότερων νόμων που την αφορούν και την μεταρρύθμισαν από το 1922. Στόχος της εργασίας είναι να προσπορίσει στον αναγνώστη μία εποπτική εικόνα εξέλιξης της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και μία κριτική άποψη επ’ αυτής. Ως μεθοδολογία της έρευνας, ακολουθήθηκε η συλλογή της κυριότερης νομοθεσίας και ως ένα βαθμό η συγκριτική αξιολόγησή τους σε συνδυασμό με τη σύνδεση των εκάστοτε κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών και την ανεύρεση στοιχείων από βιβλιογραφία. Ειδικότερα, η εργασία εκκινεί από τον πρώτο νόμο της κοινωνικής ασφάλισης 2868/1922 επιχειρώντας τη σύνδεση του με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου. Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται για κάθε μεταγενέστερο νόμο, ως επί το πλείστον. Η εργασία συνεχίζει με την παρουσίαση του νομού 6298/1934 και του αναγκαστικού νόμου 1846/1951 πιο αναλυτικά. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται αρχικά, μία συνταγματική ανάλυση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης στο Σύνταγμα του 1975, ακολουθούμενη από την κρίση του θεσμού τη δεκαετία του ‘90, για να φτάσουμε στην απάντηση της πολιτείας με τη ριζική μεταρρύθμιση του νόμου 2084/1992. Στη συνέχεια, παρατίθεται σε αδρές γραμμές η λεγόμενη πρόταση Γιαννίτση, η οποία προκάλεσε εντυπωσιακή διάσταση απόψεων και μία σύντομη κριτική ανάλυση καθώς και ο νόμος 3029/2002. Η εργασία κλείνει με το τρίτο μέρος, το οποίο πραγματεύεται την επιβολή του πρώτου μνημονίου το 2010 με το νόμο 3845 και παραθέτει μία σύντομη επισκόπηση των ρυθμίσεων των μετέπειτα μνημονιακών νόμων στο ασφαλιστικό σύστημα, με τις προσήκουσες επισημανσεις. Τέλος, αναφέρεται πιο διεξοδικά ο νόμος 4387/2016 καθώς πρόκειται για μία μεταρρύθμιση εκ βάθρων του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα. Στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της εργασίας συμπεριλαμβάνονται η ανάδειξη της συσχέτισης μεταξύ των νόμων και των κοινωνικών αλλαγών ως μία δυναμική διαδικασία και η άντληση ιστορικών διδαγμάτων από την ελληνική εμπειρία. Λόγω του ότι η εργασία βασίστηκε ως επι το πλείστον σε αντικειμενικές πηγές (νόμοι, εισηγητικες και αιτιολογικές εκθέσεις, πορίσματα και συμπεράσματα επιστημονικών επιτροπών), η επιστημονική και η πρακτική συνεισφορά της έγκειται στη δημιουργία μιας διαλογής των σημαντικότερων στοιχείων από το 1922 (νόμος 2868/1922) έως το 2016 (νόμος 4387/2016), τα οποία αποτελούν τους κύριους άξονες αναμόρφωσης του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/182
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ_ΤΕ.pdf1.64 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα