ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/189
Title: Εγγύηση για τη Νεολαία. Οι προκλήσεις εφαρμογής του στην ελληνική πραγματικότητα και οι προτάσεις για το μέλλον
Authors: Παυλόπουλος, Ανδρέας
Keywords: Εγγύηση για τη Νεολαία
Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ)
Ανεργία των Νέων
Νέοι εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (EAEK)
Μετάβαση
Ιδιαιτερότητες
Issue Date: 2018
Description: Σκοπό της παρούσας εργασίας αποτελεί η παρουσίαση και ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» στην Ελλάδα. Οι προκλήσεις αυτές αντανακλούν ταυτοχρόνως και τις πολύπλευρες εθνικές ιδιαιτερότητες της απασχόλησης των νέων, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών για τη νεολαία. Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας έχουν προεκτάσεις σε θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτισμικό επίπεδο, καθιστώντας την εφαρμογή των «Εγγυήσεων για τη Νεολαία» πρωτοφανή πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος καθιστούν την «Εγγύηση για τη Νεολαία» μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα, παθογένειες οι οποίες διαχρονικά οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα. Η εκπόνηση της εργασίας βασίστηκε κυρίως σε πρωτογενές υλικό θεσμικών οργάνων και Υπηρεσιών της Ε.Ε. όπως η Επιτροπή, το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Απασχόλησης (EMCO) και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Πολύ σημαντικές πληροφορίες ανακτήθηκαν από τους επίσημους ιστότοπους των οργάνων της Ε.Ε. και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από τον επίσημο ιστότοπο της «Εγγύησης για τη Νεολαία» στην Ελλάδα. Περαιτέρω πηγές πληροφοριών αποτέλεσαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, εθνική νομοθεσία και νομοθεσία της Ε.Ε., ενημερωτικά έγγραφα, καθώς, και άλλα δημόσια έγγραφα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα. Ακόμα, πραγματοποιήθηκε δευτερογενής έρευνα μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης του φαινομένου της ανεργίας των νέων, ως ένα ιδιαίτερα επικαιρο επιστημονικό θέμα, καθώς και εκτεταμένη χρήση επιστημονικών ερευνών και μελετών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, η επιστημονική και συνάμα πρακτική συνεισφορά της παρούσας μελέτης συνίσταται, κυρίως, στην αναγνώριση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων της ανεργίας των νέων. Οι ιδιαιτερότητες αυτές αποτελούν και τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/189
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Παυλόπουλος_Ανδρέας_ΤΕ.pdf889.61 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα