ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/194
Title: Η νέα άδεια εργασίας για παρατύπως διαμένοντες αλλοδαπούς και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στον αγροτικό τομέα.
Authors: Τζωρτζάκη, Αγγελική
Keywords: Αδήλωτη Εργασία
Παραβατικότητα
Μετανάστης
Άδεια Έργασίας
Άδεια Διαμονής
Εργάτης Γής
Issue Date: 2018
Description: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στον αγροτικό τομέα, μέσα από την πορεία των νομοθετικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση της παράτυπης μετανάστευσης και της απασχόλησης των εποχικών εργατών γης στην Ελλάδα, καθώς και το κατά πόσο οι θεσμικές παρεμβάσεις οδηγούν σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου. Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αυτό απαιτείται αρχικά ο προσδιορισμός των εννοιών παραβατικότητα και αδήλωτη εργασία. Κατόπιν, είναι απαραίτητη η αποτύπωση της εξέλιξης της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, με έμφαση στο νομικό πλαίσιο της νόμιμης διαμονής και εργασίας των αλλοδαπών στην Ελλάδα. Ακολουθεί η ανάπτυξη των βασικών εργαλείων καταπολέμησης της παραβατικότητας στην πρωτογενή τομέα, εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες της εργασίας των μεταναστών εργατών γης καθώς και οι πρόσφατες ενέργειες της ελληνικής πολιτείας προς την επίτευξη κύρωσης της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (129). Τέλος, εξετάζεται η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο της νέας άδειας εργασίας για παρατύπως διαμένοντες αλλοδαπούς, τα ζητήματα που αυτή εγείρει, καθώς και η αξιολόγηση και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νέας ρύθμισης. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας περιλαμβάνει τόσο πρωτογενή όσο και δευτερογενή έρευνα. Η πρωτογενής έρευνα συνίσταται σε επιτόπιες αναζητήσεις υλικού στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Η δευτερογενής έρευνα στηρίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση (στηριζόμενη ιδίως στο συγγραφικό έργο του Καψάλη Απόστολου και σε μελέτες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), μελέτη εκθέσεων και επιστημονικών άρθρων, καθώς και σε δημοσιεύματα και διαδικτυακές πηγές.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/194
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΕ.pdf749.82 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα