ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/220
Title: Οι Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες Χώρες: Η Περίπτωση των Αφρικανικών Χωρών
Authors: Μπάρμπα, Όλγα
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση
Αφρική
Εξωτερική Πολιτική
Συμφωνία Κοτονού
Κοινή Στρατηγική
Issue Date: 2018
Description: Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας εξετάζεται η εξέλιξη και οι βασικές πτυχές της εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Αφρικανικών Κρατών. Στο εισαγωγικό 1ο Τμήμα παρουσιάζεται η θεσμική διάρθρωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και οι κεντρικοί θεματικοί τομείς στους οποίους αυτή διαχωρίζεται. Ο πρώτος τομέας αφορά την προώθηση των θεμελιωδών αξιών και αρχών της, όπως ο σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της και τη διενέργεια επαφών και διαλόγων με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Ο δεύτερος τομέας αφορά την εξωτερική οικονομική πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την ανάπτυξη των εμπορικών της σχέσεων με τρίτες χώρες, της αναπτυξιακής συνεργασίας, της τεχνικής συνεργασίας και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο τρίτος τομέας αφορά τη σύναψη Συμφωνιών στις οποίες προβαίνει η ΕΕ με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για να ενδυναμώσει το πλαίσιο συνεργασίας της. Ο τέταρτος τομέας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ). Το 2ο Τμήμα της εργασίας παρέχει μια αναλυτική παρουσίαση αναφορικά με τα κύρια θεσμικά και πολιτικά μέσα, στη βάση των οποίων αναπτύσσονται οι σχέσεις, της ΕΕ με τα Αφρικανικά Κράτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύναψη της Συμφωνίας Κοτονού το 2000 στην Κοινή Στρατηγική ΕΕ-Αφρικής, όπως αυτή μορφοποιήθηκε κατά το έτος 2007, και στα Περιοδικά Σχέδια Εφαρμογής της εν λόγω Στρατηγικής. Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στις τρεις Περιφερειακές Στρατηγικές που έχει εκπονήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση προκλήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές (Κέρας της Αφρικής, Κόλπος της Γουινέας, περιοχή Σαχέλ). Στο 3ο και τελευταίο Τμήμα, επιχειρείται η παράθεση κάποιων αξιολογικών συμπερασμάτων σχετικά με αποτελέσματα της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αφρικής, αναδεικνύοντας τόσο τις θετικές εξελίξεις και τα επιτεύγματα, όσο και τα τρωτά σημεία για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια απτή πρόοδος. Αυτή η αξιολόγηση κρίνεται, γενικότερα, ως ιδιαίτερα χρήσιμη, αφού η Συμφωνία Κοτονού λήγει το 2020 και έχουν πρόσφατα ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου μιας νέας συμφωνίας.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/220
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΜΠΑΡΜΠΑ_ΟΛΓΑ_ΤΕ.pdf729.13 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα