ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/223
Title: Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις (2008 – 2018)
Authors: Προεστάκη, Ζαφειρένια
Keywords: Ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις
Διμερές εμπόριο
Διμερείς επενδύσεις
Οικονομική κρίση
Issue Date: 2018
Description: Σκοπό της παρούσας εργασίας αποτελεί η εξέταση και ανάλυση των ελληνοτουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων κατά την περίοδο 2008 – 2018. Διαχρονικά οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν ιδιαίτερα σύνθετες και τρικυμιώδεις. Η στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σηματοδοτήθηκε από τη συγκατάθεσή της να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας στην Τουρκία το 1999. Παρόλο που, δεν επιλύθηκαν τα ακανθώδη διμερή ζητήματα, όπως ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας, αιγιαλίτιδας ζώνης, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και εναέριου χώρου καθώς και το Κυπριακό, ωστόσο σημειώθηκε βελτίωση του κλίματος και αναπτύχθηκε η συνεργασία των δύο μερών σε πεδία χαμηλής πολιτικής, ιδιαιτέρως κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αι. και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Η περίοδος 2008 – 2018 είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπίπτει χρονικά, αφενός, με την εμφάνιση της οξείας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και, αφετέρου, με την άσκηση μίας πιο επιθετικής πολιτικής εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, με στόχο την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Κατά την περίοδο μελέτης, η Τουρκία φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον ευρωπαϊκό της στόχο. Πρόκειται για ένα διάστημα στη διάρκεια του οποίου η Τουρκία πέτυχε υψηλότατους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, όχι απαραίτητα με ασφαλείς μακροοικονομικά τρόπους, βίωσε την απόπειρα ενός πραξικοπήματος, γεγονός που επανακαθόρισε σε μεγάλο βαθμό το πολίτευμά της και πρόσφατα πέρασε σε μια φάση υπερθέρμανσης της οικονομίας, με την άνοδο του πληθωρισμού και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Την ίδια περίοδο, λόγω της αποσταθεροποίησης κρατών και του πολέμου στη Συρία, αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες, αν και σε διαφορετική κλίμακα, μια σοβαρότατη προσφυγική κρίση, η οποία επέδρασε σημαντικά και στη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επίκεντρο της εργασίας είναι η εξέλιξη και η ανάλυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας σε αυτή την ενδιαφέρουσα περίοδο, με σκοπό να φωτιστούν και να επεξηγηθούν κάποιες τάσεις που διαφαίνονται. Η εκπόνηση της εργασίας βασίστηκε στη μελέτη των σχετικών έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλιογραφικών πηγών και ακαδημαϊκών άρθρων, στη μελέτη μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Για την εξεύρεση περαιτέρω στοιχείων ελήφθησαν υπόψη ηλεκτρονικές πηγές, στατιστικές προερχόμενες από όσο το δυνατό αντικειμενικές πηγές στο διαδίκτυο μετά από προσεκτική εξέταση.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/223
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΠΡΟΕΣΤΑΚΗ ΖΑΦΕΙΡΕΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 2008-2018.pdf1.59 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα