ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/243
Title: Μέθοδοι και Πρακτικές Ενίσχυσης της Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας με Στόχο την Εμβάθυνση και Θωράκιση των Δημοκρατικών Θεσμών.
Authors: Μηλιώνη, Βασιλική
Keywords: ηλ-Δημοκρατία
ηλ-Διακυβέρνηση
ηλ-πληροφόρηση
ηλ-διαβούλευση
ηλ-ψηφοφορία
ηλ-συμμετοχή
Issue Date: 2018
Description: Παρά το γεγονός ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) δεν συνδέονται με συγκεκριμένο σύστημα διακυβέρνησης, ο ρόλος τους στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να είναι καταλυτικός. Κοινή πρακτική των σύγχρονων αποτελεσματικών κυβερνήσεων αποτελεί η κατά το δυνατόν βέλτιστη εκμετάλλευση των ΤΠΕ για την δημιουργία νέων δρόμων στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, στην εκμετάλλευση των δημόσιων δεδομένων και γενικά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια της δημοκρατίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο αναλύονται οι έννοιες και οι προεκτάσεις της ηλ-Δημοκρατίας και της ηλ-Διακυβέρνησης, οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξή τους, καθώς και η σχέση που τις συνδέει. Επιπλέον, εξετάζεται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ηλ-Δημοκρατίας της χώρας μας, ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο αναζητούνται οι λόγοι που καθιστούν την ηλ-Δημοκρατία ελκυστική επιλογή σήμερα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι υφιστάμενες δομές ηλ-Δημοκρατίας στη χώρα και γίνεται μια αναφορά σε διάφορους δείκτες ηλ-Δημοκρατίας και της κατάταξης της Ελλάδας σύμφωνα με αυτούς. Στο επόμενο κεφάλαιο εκτιμώνται, καλές πρακτικές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς. Λαμβάνοντας υπόψη την ισηγορία, την ισονομία και τις λοιπές αξίες που μας κληροδότησε η άμεση αθηναϊκή δημοκρατία του 5ου αιώνα π.Χ., το κεφάλαιο 7 ασχολείται με τις προοπτικές της ηλ-Δημοκρατίας, αλλά και τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε αυτή να αποτελέσει μέσο ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, της ευαισθητοποίησης της δημόσια διοίκησης στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, της βελτίωσης της σχέσης κράτους – πολίτη, της προώθησης της διαφάνειας, της ασφάλειας της σταθερότητας και γενικότερα της εμβάθυνσης και θωράκισης των δημοκρατικών θεσμών. Στο τελευταίο κεφάλαιο καταγράφονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/243
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΜΗΛΙΩΝΗ_ΒΑΣΙΛΙΚΗ_ΤΕ.pdf2.48 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα