ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/259
Title: Η κρίση του πολιτικού συστήματος, ως κρίση της αντιπροσώπευσης και της δημοκρατίας
Authors: Τσιλεδάκη, Στυλιανή
Keywords: Νεοφιλελευθερισμός
Παγκοσμιοποίηση
Κόμματα
Αντιπροσώπευση
Λαϊκισμός
Κρίση Δημοκρατίας
Issue Date: 2018
Description: Τον τελευταίο καιρό ειδικά μετά την κρίση του 2008, γίνεται συχνά λόγος για την κρίση του πολιτικού συστήματος, η οποία στην παρούσα εργασία γίνεται αντιληπτή ως κρίση των θεσμών της αντιπροσώπευσης. Καθώς οι τελευταίοι αποτελούν τους κατεξοχήν θεσμούς της σύγχρονης δημοκρατίας, η κρίση τους εκλαμβάνεται ως κρίση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κοινό υπόβαθρο της εξαιρετικά σύνθετης κατάστασης όπως διαμορφώνεται σήμερα, είναι παντού η μεγάλη αύξηση των υποαντιπροσωπευόμενων ομάδων του πληθυσμού. Ειδικότερα, οι κοινωνικές ανισότητες σταδιακά, την περίοδο της παγκοσμιοποίησης διευρύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία, με αποτέλεσμα να πληγεί καίρια η αρχή της ισότητας, ο ένας από τους δυο πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Έτσι, μέσω της εκτενούς αναφοράς στη θεωρία δικαιοσύνης του Τζων Ρωλς και ειδικότερα μέσω ορισμένων εννοιών της, όπως η έννοια της ισότητας, των ίσων ευκαιριών αλλά και της διαφορετικότητας θα γίνει προσπάθεια να προσεγγιστούν σύγχρονα φαινόμενα όπως η άνοδος της άκρας δεξιάς, αλλά και ο λαϊκισμός στην Ευρώπη και την Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει αναφορά στον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στα κράτη, αλλά και τις υπερεθνικές ενώσεις, κυρίως δε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αλλαγή της λειτουργίας της δημοσιότητας, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, ως του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού θεσμού. Τέλος, θα αναφερθούν οι προτάσεις για την άμβλυνση της υπό συζήτηση κρίσης.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/259
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Τσιλεδάκη_ΤΕ_ΚΕ.pdf1.13 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα