ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/277
Title: Συστήματα Διαχείρισης – Διακίνησης Εγγράφων και Συστήματα Ανταλλαγής Πληροφορίας
Authors: Βαγγελάτος, Ηρακλής
Keywords: Συστήματα Διαχείρισης Εγγράφων
Βασικά Μητρώα
Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική
Πληροφοριακά Συστήματα
Δεδομένα
Διαλειτουργικότητα
Issue Date: 2018
Description: Ένα διοικητικό έγγραφο σε μεγάλους οργανισμούς, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί την παλαιότερη μορφή ανταλλαγής πληροφορίας και την βάση όλης της πυραμίδας της γραφειοκρατίας. Τα έγγραφα αυτά φέρουν διαφορετικές τυποποιήσεις μεταξύ των δημόσιων οργανισμών χωρίς να υπάρχει κάποια κεντρική μορφή, με αποτέλεσμα να αναφέρονται με διαφορετικό τρόπο όλα τα σχετικά και να μην υπάρχει ομοιομορφία. Τα έγγραφα ανταλλάσσονται με φυσικό τρόπο ενώ έχουν γίνει εξαγγελίες και έχουν ψηφισθεί σχετικοί νόμοι που μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγήσουν την ελληνική Δημόσια Διοίκηση σε υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης/διακίνησης εγγράφων και αλληλογραφίας. Τα συστήματα αυτά επιφέρουν μεγάλο κόστος συντήρησης, ενώ για να είναι αποδοτική η χρήση τους θα πρέπει να συνδυαστούν με αναδιοργάνωση των διοικητικών διαδικασιών. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να εργαστεί η Δημόσια Διοίκηση, και μέσα σε αυτούς θα ήταν η πλήρης ολοκλήρωση των αρχείων και της πληροφορίας μεταξύ των δημόσιων οργανισμών και των πληροφοριακών τους συστημάτων (ανάγοντάς τα ουσιαστικά σε ολοκληρωμένα), σπάζοντας έτσι τα υφιστάμενα σιλό. Σχετικά κείμενα έχουν γραφεί σε πολλές μελέτες καθώς και στο κατ’ εξοχήν θεσμικό κείμενο, την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική/Νέο Πλαίσιο Παραγωγής Έργων ΤΠΕ. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ συστημάτων και υπηρεσιών, η οποία αποτελεί μόνο μικρό τμήμα ενός διοικητικού εγγράφου και εμπεριέχει την ουσία για την οποία δημιουργείται αυτό. Αντ’ αυτού η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να σχεδιάζει συστήματα βασισμένα στην έννοια «έγγραφο». Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς επίσης και τις προοπτικές που διαμορφώνονται σχετικά με την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων στην Ελλάδα. Επίσης, θα αναλυθούν καλές πρακτικές (best practices) από το διεθνή χώρο και θα διαπιστωθεί το πως η ελληνική Δημόσια Διοίκηση μπορεί να μεταβεί σε συστήματα ανταλλαγής πληροφορίας. Η εκπόνηση της εργασίας βασίσθηκε σε επισκόπηση ελληνικής και ξένης αρθρογραφίας/βιβλιογραφίας, ανάλυση νομοθεσίας καθώς και σε ποικίλη διαδικτυακή έρευνα.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/277
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ_ΗΡΑΚΛΗΣ_ΤΕ.pdf2.11 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα