ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/312
Title: Δικαιώματα και μέσα προστασίας δημοσίων υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και προάσπισης των νομίμων συμφερόντων τους.
Authors: Κακούρη, Όλγα
Keywords: Δημόσια Διοίκηση
Ένδικα μέσα
Υπηρεσιακή Κατάσταση
Υπαλληλικός Κώδικας
Πειθαρχικό Δίκαιο
Κώδικες Δεοντολογίας
Issue Date: 2017
Description: Το Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο διαμορφώθηκε σταδιακά και επηρεάστηκε από τις εκάστοτε κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Κατά τον ίδιο τρόπο και δεδομένης της σημασίας της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου ως απορρεόυσας από την ίδια την ιδιότητα του πολίτη μίας χώρας, διαμορφώθηκαν και θεσπίστηκαν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η σπουδαιότητα αυτών των δικαιωμάτων καθίσταται πιο εμφανής σήμερα όπου οι συνθήκες της πολιτικής αλλά συνάμα θεσμικής και κοινωνικής κρίσης έφεραν στο προσκήνιο τις χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και συνεπακόλουθα στοχοποίησαν το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων. Υπό το πρίσμα αυτό, η προάσπιση του δικαιώματος έννομης προστασίας αυτών καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική. Για τις ανάγκες της παρούσας επιλέχθηκε η συνοπτική ενδεικτική παρουσίαση συγκεκριμένων δικαιωμάτων εκ του Συντάγματος και του Υπαλληλικού Κώδικα καθώς και των μέσων προστασίας που διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Περαιτέρω επιχειρήθηκε η αξιολόγηση της επάρκειας της θεσπισμένης έννομης προστασίας αλλά και η ενδεικτική καταγραφή προτάσεων ενίσχυσης αυτής. Για τον σκοπό αυτόν, κρίθηκε αναγκαία η παρουσίαση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αλλά και η παράθεση της πλούσιας σχετικής βιβλιογραφίας, προκειμένου να αναδειχθούν σημαντικές πτυχές των ως άνω ζητημάτων. Σε επίπεδο μάλιστα έννομης προστασίας, το ενδιαφέρον στράφηκε και στον τομέα της υπηρεσιακής κατάστασης, όπου επιχειρήθηκε η ανίχνευση του θεσπισμένου εύρους προστασίας αλλά και της πιθανής ανάγκης διεύρυνσης αυτού, μέσω της χρήσης αριθμητικών στοιχειών και άτυπων συνεντεύξεων με υπηρεσιακούς παράγοντες εμπλεκόμενων φορέων.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/312
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΚΑΚΟΥΡΗ.pdf803.07 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα