ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/318
Title: Η εκτελεστική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Το φαινόμενο της «επιτροπολογίας» πριν και μετά τη Λισσαβόνα
Authors: Κομπολάκη, Αικατερίνη
Keywords: Επιτροπολογία
Eκτελεστική λειτουργία Επιτροπής
Κατ’εξουσιοδότηση πράξεις
Εκτελεστικές πράξεις
Υλοποίηση πολιτικής
Ομάδες Εμπειρογνωμόνων
Issue Date: 2017
Description: Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η μελέτη του φαινομένου της επιτροπολογίας, δηλαδή της δημιουργίας και λειτουργίας επιτροπών, αποτελούμενων από εκπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες παρεμβαίνουν κατά την άσκηση εκτελεστικής λειτουργίας από την Επιτροπή. Η μελέτη του φαινομένου περιλαμβάνει όλη την ιστορική του εξέλιξη, με έμφαση στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που αναδιαμόρφωσε το πεδίο των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και συνακόλουθα επηρέασε και το φαινόμενο της επιτροπολογίας. Στόχος της παρούσας, πέρα από την περιγραφή της διαδικασίας, όπως ισχύει σήμερα μετά τις αλλαγές σε επίπεδο πρωτογενούς και δευτερογενούς ενωσιακού δικαίου, είναι η ανάδειξη των ποικίλων επιδράσεων που συνεπάγεται για την ένωση το σύστημα των επιτροπών αυτών. Ως διακριτό θεσμικό υποσύστημα επενεργεί στους συσχετισμούς δυνάμεων των μελών του «θεσμικού τριγώνου», αλλά και στη στάση που επιφυλάσσουν τα θεσμικά όργανα απέναντι στην εθνική συμμετοχή κατά την άσκηση εκτελεστικής αρμοδιότητας της Επιτροπής. Τέλος, το φαινόμενο της επιτροπολογίας θέτει ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατικότητας, εκθέτοντας την Ένωση σε νέες προκλήσεις. Η παρούσα εργασία διαρθρώνεται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται συνοπτικά η κατά στάδια διαδικασία παραγωγής πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την περιγραφή των ομάδων και επιτροπών που δραστηριοποιούνται σε κάθε στάδιο, με έμφαση στο στάδιο της υλοποίησης της πολιτικής, όπου αναπτύσσουν τη δράση τους οι επιτροπές επιτροπολογίας. Στο δεύτερο μέρος της παρούσας ακολουθεί η ιστορική εξέλιξη του φαινομένου της επιτροπολογίας και η περιγραφή των σχετικών διαδικασιών σύμφωνα με τις προβλέψεις πρωτογενούς και δευτερογενούς δικαίου, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η Συνθήκη της Λισαβόνας. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει την κριτική αποτίμηση του συστήματος της επιτροπολογίας, όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα. Ερευνάται ο ρόλος των τριών θεσμικών οργάνων, καθώς και οι συσχετισμοί ισχύος μεταξύ τους, αλλά και έναντι των κρατών μελών. Μελετώνται επίσης ζητήματα απλοποίησης, διαφάνειας και συμμετοχικότητας. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συμπερασμάτων. Μεθοδολογικά η εργασία στηρίζεται στην επισκόπηση της σχετικής ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας, σε διαδικτυακή έρευνα στους ιστοτόπους των οργάνων της ΕΕ, στην ανάλυση των σχετικών διατάξεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς ενωσιακού δικαίου, καθώς και στη μελέτη κειμένων του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Τέλος η εργασία στηρίζεται σε στοιχεία δημοσιευμένα από τα ενωσιακά όργανα έως την 25η Οκτωβρίου 2017.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/318
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΚΟΜΠΟΛΑΚΗ.pdf1.23 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα