ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/339
Title: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016
Authors: Νικολάου, Δήμητρα
Keywords: Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημόσιοι υπάλληλοι
Δημόσια Διοίκηση
Αξιοκρατία
Διορισμός ή πρόσληψη
Διαγωνισμός
Συστήματα πρόσληψης
Τακτικό προσωπικό
Σειρά προτεραιότητας
Ετήσια Έκθεση
Έκτακτο προσωπικό
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Issue Date: 2017
Description: Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η εξέταση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), αναφορικά με το ρόλο που επιτελεί στο νευραλγικό χώρο των προσλήψεων προσωπικού στο Δημόσιο Τομέα. Σκοπός επομένως της εργασίας αυτής είναι αφενός η αποτύπωση του ρόλου και των δραστηριοτήτων του ΑΣΕΠ γενικά μέσα από το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο δράσης του, ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής και αφετέρου, με τη βοήθεια μίας μελέτης περίπτωσης της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2016, η σκιαγράφηση του ρόλου του και το εύρος των δραστηριοτήτων του εντός ενός συγκεκριμένου έτους αναφορικά με τις προσλήψεις. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η επισκόπηση βιβλιογραφικών πηγών (πρωτογενείς πηγές) και η σύνθεση στοιχείων που απορρέουν από αυτές (δευτερογενής έρευνα). Στόχος της εργασίας είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα και η ευρύτητα του πεδίου δράσης του ΑΣΕΠ ως Ανεξάρτητης Αρχής και θεσμικού εγγυητή του δικαιώματος στην ίση και αξιοκρατική πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση με την τήρηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της δημοσιότητας. Με τη μελέτη περίπτωσης σκιαγραφείται η εφαρμογή στην πράξη των συστημάτων πρόσβασης στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Αποτυπώνεται η σχετική μετατόπιση από την επιλογή τακτικού προσωπικού, που απολαύει του καθεστώτος μονιμότητας προς την επιλογή εποχικού-έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ενόψει των αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Βασικό συμπέρασμα της εργασίας είναι ότι το ΑΣΕΠ έχει καίριο θεσμικό ρόλο, επομένως πρέπει να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επιτύχει περισσότερο αποτελεσματικά τους στόχους του: (α) επίτευξη απόλυτης διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες προσλήψεων, (β) εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων σε συνδυασμό με την ικανοποίηση συγκεκριμένων εθνικών και κοινωνικών αναγκών, (γ) αποφυγή των πελατειακών πρακτικών μέσω της εμπέδωσης της πλήρους ανεξαρτησίας του από την πολιτική εξουσία.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/339
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΝΙΚΟΛΑΟΥ.pdf1.5 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα