ESDDA img

Αποθετήριο Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) είναι η εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός σώματος εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.


Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/343
Title: Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης: Η περίπτωση του Δήμου Πειραιά
Authors: Παπαηλιοπούλου, Ιωάννα-Μαρία
Keywords: Eδαφική Συνοχή
Τοπική Ανάπτυξη
Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις
Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
Περιφέρεια Αττικής
Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
Δήμος Πειραιά
Issue Date: 2017
Description: Στην παρούσα εργασία διερευνάται η αναπτυξιακή λογική που διέπει το εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Αρχικά, περιγράφεται η εξέλιξη της Πολιτικής Συνοχής και η σταδιακή υιοθέτηση της εδαφικής προσέγγισης μέσα από τα βασικότερα κείμενα πολιτικής που υιοθέτησε η ΕΕ και σηματοδότησαν την αλλαγή του χωρικού αναπτυξιακού υποδείγματος. Στη συνέχεια, αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020 για το σχεδιασμό του εργαλείου των ΟΧΕ και το σύστημα διακυβέρνησης τους. Διερευνάται ο αναπτυξιακός αντίκτυπος των ΟΧΕ, μέσα από την μελέτη της Εγκυκλίου Σχεδιασμού της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) και των κριτηρίων αξιολόγησης του Οδηγού Εφαρμογής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Αττικής. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ο πολυταμειακός, ολοκληρωμένος χαρακτήρας και η συνάφεια του υπερκείμενου χωρικού σχεδιασμού με την αναπτυξιακή λογική των παρεμβάσεων. Προβληματισμοί σημειώθηκαν αναφορικά με τη συμμετοχή των σημαντικότερων εμπλεκόμενων φορέων στο σχεδιασμό του εργαλείου και τον αποκλεισμό ορισμένων Δήμων από τις επιλέξιμες περιοχές παρέμβασης. Τέλος, εξειδικεύεται η ανάλυση των ΟΧΕ με μια μελέτη περίπτωσης. Τον Αύγουστο του 2017, ο Δήμος Πειραιά αξιολογήθηκε επιτυχώς για την Α’ φάση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μέσω ΟΧΕ. Διαπιστώθηκε, ότι οι παρεμβάσεις αστικής ανασυγκρότησης παρουσιάζουν ισχυρές προϋποθέσεις για περιορισμό του φαινομένου της αστικής συρρίκνωσης και συγχρόνως αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος (σε σχέση με τη δυναμική της κρουαζιέρας). Η εργασία καταλήγει με συμπεράσματα-προτάσεις τόσο για τον τρόπο που σχεδιάστηκαν οι ΟΧΕ από τα επιτελικά όργανα της Κεντρικής Διοίκησης και της Περιφέρειας όσο και για τον τρόπο που σχεδιάστηκαν από την Αστική Αρχή του Δήμου Πειραιά.
URI: http://repositoryesdda.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/343
Εμφανίζεται στις συλλογές:Α. Τελικές Εργασίες Σπουδαστών

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ.pdf4.23 MBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα