dc.description | Με αφορμή τη δημοσίευση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, η παρούσα εργασία εξετάζει μία σειρά θεμάτων σχετικά με τις χρηματοδοτικές ροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται το θεωρητικό πλαίσιο που καλύπτει τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και οι θεωρητικές προσεγγίσεις που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη διαδικασία κατάρτισης του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Έπειτα, εξετάζουμε αναλυτικότερα τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αναδεικνύοντας τις διαφορές του έναντι των εθνικών, ανατρέχοντας στην ιστορική του πορεία και επισημαίνοντας ορισμένα βασικά του στοιχεία. Στη συνέχεια, αναλύουμε τα κύρια σημεία της πρότασης της Επιτροπής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Τέλος, επικεντρωνόμαστε στις χρηματοδοτικές ροές προς την Ελλάδα, με κύρια εστίαση στην Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που διαχρονικά αποτελούν τις βασικότερες πηγές εισροών από την ΕΕ. Έτσι, μπορούμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο η Ελλάδα ωφελείται ή ζημιώνεται από την πρόταση της Επιτροπής. | en_US |