dc.description | Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η έννοια της Κυβέρνησης ως Πλατφόρμα - ΚωΠ. Μετά από ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της έννοιας περιγράφονται με βάση το αρχικό άρθρο του Tim O’Reilly. Στη συνέχεια, παρατίθενται οι τέσσερις κύριες κατηγορίες χρήσης πλατφόρμας από δημόσιες διοικήσεις που συναντώνται σε διεθνές επίπεδο, η σχέση τους με το μοντέλο ΚωΠ και δύο παραδείγματα, της Εσθονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ελληνική Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 (ΕΨΣ 16-21) και η σχέση της με το μοντέλο ΚωΠ. Στην αρχή, δίνονται σε συντομία ορισμένα στοιχεία του πλαισίου της ευρωπαϊκής κι εθνικής ψηφιακής πολιτικής των προηγούμενων ετών. Η ΕΨΣ 16-21 περιγράφεται ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας βελτίωσης και συστηματοποίησης της παλιάς ψηφιακής πολιτικής. Στη συνέχεια, η ΕΨΣ 16-21 εξετάζεται ως προς τις έννοιες που παρουσιάστηκαν στο πρώτο κεφάλαιο: το μοντέλο ΚωΠ, η δημιουργία και χρήση μίας ή πολλών κυβερνητικών πλατφορμών (ΚυΠ) και οι ομοιότητες με την εσθονική και τη βρετανική περίπτωση.
Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται μία προσπάθεια πρόβλεψης των βασικών προβλημάτων που θα συναντούσε η εφαρμογή μιας «στρατηγικής της πλατφόρμας» στην ελληνική περίπτωση. Ως επίλογος, παρατίθενται ορισμένες προτάσεις πολιτικής και μελλοντικής έρευνας και δράσεων της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης που θα εξυπηρετούσαν μια τέτοια στρατηγική. | en_US |