dc.description | Η επιδίωξη πρόβλεψης των επιπτώσεων που μπορεί το μέλλον να επιφυλάσσει στο περιβάλλον δράσης ενός οργανισμού εντείνεται σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας. Βρισκόμενη σε μια τέτοια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και αμφισβήτησης Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σειρά σεναρίων του μέλλοντος και των επιπτώσεων του στις πολιτικές που ακολουθούνται. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Πολιτική Συνοχής, αποτελώντας το βασικό επενδυτικό και αναπτυξιακό εργαλείο επίτευξης μακροπρόθεσμων στρατηγικών της Ένωσης, όπως η «Ευρώπη 2020». Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Ελλάδα καλείται να σχεδιάσει την δική της αναπτυξιακή στρατηγική, συμμετέχοντας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. στον διάλογο για την Πολιτική Συνοχή, διαβλέποντας όμως από την οπτική της γωνία το μέλλον και τις συνέπειές του για την χώρα.
Η μεθοδολογία του «σχεδιασμού σεναρίων» μέσω της συν-διαμόρφωσης και της διαισθητικής λογικής προσφέρει έναν νέο τρόπο σε ομάδες που διαμορφώνουν στρατηγικές επιλογές να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις ευκαιρίες του μέλλοντος καθώς και τον πιθανό αντίκτυπό τους στον οργανισμό τους, σε συνθήκες όπου η αβεβαιότητα είναι ο κανόνας. Παράλληλα, επιδιώκει να προκαλέσει τον συμβατικό τρόπο σκέψης της ομάδας και να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων κατά την χάραξη ή αναθεώρηση των στρατηγικών κατευθύνσεων.
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό την εφαρμογή της μεθοδολογίας «Σχεδιασμός Σεναρίων», μέσω εργαστηρίου στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας (ΕΥΣΣΑ) για θέματα Πολιτικής Συνοχής και την παραγωγή σεναρίων για το μέλλον, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην συζήτηση και την διαμόρφωση των θέσεων της υπηρεσίας για την νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2020.
Παράλληλα και με δεδομένες τις διαχρονικές αδυναμίες στρατηγικού σχεδιασμού από την ελληνική δημόσια διοίκηση, το συμμετοχικό, βιωματικό εργαστήριο σχεδιασμού σεναρίων στην ΕΥΣΣΑ, επιχειρεί να αποτελέσει από μόνο του μια καινοτόμα και πρωτοπόρα διοικητική πρακτική δημιουργώντας μια παρακαταθήκη για παρόμοιες μελλοντικές προσπάθειες. | en_US |