dc.description | Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει το φαινόμενο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην αδήλωτη εργασία, καθώς και το κατά πόσο οι θεσμικές παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα την τελευταία επταετία σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, οδηγούν σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισής της.
Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αυτό απαιτείται αρχικά ο προσδιορισμός των εννοιών παραβατικότητα και αδήλωτη εργασία. Κατόπιν, είναι απαραίτητη η ποσοτική αποτύπωση ώστε να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου. Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των θεσμικών παρεμβάσεων που υιοθετήθηκαν την περίοδο 2010-2017 και, τέλος, η αξιολόγησή τους και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την πιθανή ύπαρξη σημείου τομής τους.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας περιλαμβάνει τόσο πρωτογενή όσο και δευτερογενή έρευνα. Η πρωτογενής έρευνα συνίσταται στη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος προΐσταται του Σώματος, και την εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Η δευτερογενής έρευνα στηρίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση, μελέτη εκθέσεων και επιστημονικών άρθρων, καθώς και σε δημοσιεύματα και διαδικτυακές πηγές. | en_US |