dc.description | Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως νεοσύστατο, βρίσκεται ενώπιον δύο προκλήσεων. Η πρώτη αφορά στην ικανότητά του να οργανώσει με ορθολογικό τρόπο τις διοικητικές δομές του και η δεύτερη στη δυνατότητά του να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη δημόσια πολιτική όπως αυτή προσδιορίζεται στην αποστολή του. Ακολούθως, η παρούσα εργασία κινείται στον άξονα δύο υποθέσεων.
Η πρώτη υπόθεση αναλύει τα οργανωτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική Κεντρική Διοίκηση στο σύνολό της και που καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία της αναποτελεσματική.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά το πλαίσιο πολιτικής εντός του οποίου λειτουργεί το Υπουργείο. Ειδικότερα, καταγράφεται η εξέλιξη της ευρωπαϊκής πολιτικής μέχρι και τη συνθήκη της Λισαβόνας καθώς και οι σύγχρονες προτεραιότητές της, όπως τέθηκαν εν όψει του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ακόμα, γίνεται σύντομη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής και επιχειρείται η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης (SWOT), προκειμένου να καταστεί σαφές το περιβάλλον στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σκοπός της εργασίας είναι να εξεταστεί, βάσει της καθιερωμένης μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών, εάν το νεοσύστατο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δίνει απάντηση, μέσω του οργανωτικού του σχήματος, αφενός στα ενδημικά οργανωτικά προβλήματα που εντοπίζονται στο σύνολο της Κεντρικής Διοίκησης (υπόθεση πρώτη) και αφετέρου, αν το σχήμα αυτό ενσωματώνει τις βασικές προτεραιότητες που προκύπτουν από την ανάλυση του περιβάλλοντος του και την υιοθετηθείσα στρατηγική (υπόθεση δεύτερη). | en_US |