dc.description | Η παρούσα εργασία εξετάζει τους τρόπους πάταξης της φορολογικής απάτης, που παρατηρείται εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Συγκεκριμένα εστιάζει στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ στο ενδοκοινοτικό εμπόριο και στη φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιριών. Στην πρώτη περίπτωση έχει διαδοθεί η ενδοκοινοτική απάτη του «αφανούς εμπόρου», ενώ στη δεύτερη, πολυεθνικές εταιρίες μεταφέρουν τα κέρδη τους στο κράτος μέλος με το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Αυτές οι πρακτικές σημαίνουν μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη και για την καταπολέμηση τους έχουν εγκριθεί δύο πρόσφατα σχέδια δράσης της ΕΕ.
Για την προσέγγιση του θέματος σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις εξετάζεται το καθεστώς λειτουργίας της ΕΕ, οι ευκαιρίες φορολογικής απάτης όπως έχουν παρατηρηθεί στην πράξη και οι λύσεις που έχουν εγκριθεί ή προταθεί από την ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η παρούσα εργασία συνεισφέρει στην ελληνική βιβλιογραφία με την καταγραφή των πλέον επίκαιρων τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έχει ως τελικό στόχο, μέσα από μια κριτική αξιολόγηση της ενωσιακής δράσης, να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της και να διατυπωθούν προτάσεις.
Στις λύσεις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαφάνεια, στη διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών και σε δράσεις της ΕΕ, που ανταποκρίνονται στις συστάσεις του ΟΟΣΑ κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναδειχθεί η σημασία της αυθόρμητης και αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και των πολυμερών ελέγχων. Η Επιτροπή έχει δώσει επίσης ένα ιδιαίτερα ηχηρό μήνυμα αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης και του θεμιτού ανταγωνισμού μέσω αποφάσεων που έχει εκδώσει για ανάκτηση φορολογικών εσόδων από ευρέως γνωστές πολυεθνικές. Οι προκλήσεις, ωστόσο, παραμένουν πολλές σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και ο ρόλος της ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί ηγετικός στο μέλλον. | en_US |