dc.description | Η παρούσα εργασία έχει ως βασικό της στόχο να καταδείξει τον σημαίνοντα ρόλο που έχει αναλάβει, εξ ορισμού αλλά και εκ των έως τώρα συνθηκών όπως αυτές διαμορφώνονται, ο Συνήγορος του Πολίτη για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Επιδιώκεται να ερευνηθεί, κατά κύριο λόγο, το κατά πόσο μπορεί να συμβάλει μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών, στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ διοίκησης και διοικούμενου πρόσφυγα και στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη σχέση.
Τα τελευταία έτη, λόγω της πρωτοφανούς προσφυγικής και ανθρωπιστικής γενικότερα κρίσης, η χώρα μας κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλο όγκο μεικτών προσφυγικών ροών. Όπως ήταν επόμενο, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και η διοίκηση, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, κρίθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις ανεπαρκείς στη διαχείριση της κατάστασης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκ του νόμου επιφορτίζεται με την υποχρέωση της προάσπισης διαφόρων δικαιωμάτων. Ο Έλληνας νομοθέτης, όμως, αναγνωρίζει δικαιώματα όχι μόνο στους πολίτες της χώρας μας αλλά και στους πολίτες άλλων χωρών ή ακόμη και σε όσους δεν διαθέτουν καμία ιθαγένεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την παρούσα εργασία βασίστηκε, κυρίως, στην δευτερογενή έρευνα μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης των δευτερογενών πηγών και της σχετικής βιβλιογραφίας, καθώς και στη μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων δραστηριότητας του Συνηγόρου του Πολίτη. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, επισκόπηση και πρωτογενών νομικών κειμένων.
Μέσω της παρουσίασης βασικών πτυχών του προσφυγικού ζητήματος και της πρακτικής της Διοίκησης, στο πρώτο κεφάλαιο, της ανάδειξης της φύσης και του ρόλου των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και ιδιαίτερα αυτής που μας αφορά εν προκειμένω, ήτοι του Συνηγόρου του Πολίτη και του ενδιάμεσου έλεγχου που αυτός ασκεί, στο δεύτερο κεφάλαιο, αλλά κυρίως μέσω της παρουσίασης των δράσεων της Αρχής και συγκεκριμένων περιπτώσεων διαμεσολάβησης σε θέματα που άπτονται της προστασίας δικαιωμάτων των προσφύγων, στο τρίτο κεφάλαιο, θα οδηγηθούμε σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα. Αυτά περιλαμβάνουν την αποτύπωση της σημασίας του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη στη τρέχουσα προσφυγική κρίση, την αξιολόγηση της ανταπόκρισης της Διοίκησης στη διαμεσολαβητική δράση του θεσμού, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μία αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Αρχής. | en_US |