dc.description | Η περιοχή της Μεσογείου αποτελούσε ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι πολιτικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και συγκρούσεων μεταξύ των λαών της περιοχής. Αντίστοιχα και κατά τη σύγχρονη εποχή, αποτέλεσε χώρο ισχυρών αλληλεπιδράσεων, αλλά και έντονων ρήξεων ανάμεσα στα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου και στις νοτιομεσογειακές χώρες, αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί μέλος τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του μεσογειακού υποσυστήματος.
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η παρουσίαση των ορίων, των σημείων προβληματισμού και των μελλοντικών προοπτικών μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας με τα νοτιομεσογειακά κράτη, με εστίαση ιδίως στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της κοινωνίας, των διαπολιτισμικών σχέσεων, καθώς και του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Κύριος στόχος της εργασίας αποτελεί η ανάδειξη του πολυεπίπεδου πλέγματος αλληλεξάρτησης, αλλά ταυτόχρονα και του χάσματος μεταξύ των επίσημων θεσμικών δομών, των κρατών και των κοινωνιών εκατέρωθεν των δύο ακτών της Μεσογείου.
Η παρούσα εργασία θα βασιστεί τόσο σε πρωτογενή τεκμήρια, όπως έγγραφα της ΕΕ, και άλλων επίσημων περιφερειακών διμερών και πολυμερών θεσμικών δομών, αλλά και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), όσο και σε δευτερογενή, όπως μονογραφίες, συλλογικούς τόμους, ημερίδες, άρθρα γνώμης και κείμενα πολιτικής, προερχόμενα από την εγχώρια και τη διεθνή βιβλιογραφία.
Υπό το παραπάνω πλαίσιο, θα επιδιωχθεί μια μικρή επιστημονική συνεισφορά προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και της ανάλυσης του πολύπλευρου πλέγματος των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης, της Ελλάδας και των νοτιομεσογειακών κρατών, στοιχείου καθοριστικού για την ανίχνευση των πιθανών μελλοντικών προοπτικών είτε περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας είτε διεύρυνσης του χάσματος ανάμεσα στα διάφορα υποσυστήματα των δύο ακτών της Μεσογείου. | en_US |