dc.description | Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται το ζήτημα της υιοθέτησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τις φορολογικές διοικήσεις της Ελλάδος και της Σουηδίας. Σκοπός της εργασίας αποτελεί η ανάλυση και η σύγκριση του βαθμού ενσωμάτωσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις φορολογικές διοικήσεις αμφότερων των χωρών, μέσω της παρουσίασης της υφιστάμενης κατάστασης κάθε περίπτωσης.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή βασίσθηκε αρχικώς, στη βιβλιογραφική επισκόπηση αφενός για την παράθεση των βασικών εννοιών και χαρακτηριστικών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αφετέρου για την ανάλυση των φορολογικών συστημάτων και των κυριοτέρων ηλεκτρονικών φορολογικών υπηρεσιών κάθε χώρας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε ποσοτική και ποιοτική ανάλυση στατιστικών δεδομένων, η σύγκριση των οποίων οδήγησε στην εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων. Επιπλέον, διεξήχθησαν γραπτές συνεντεύξεις με στελέχη των δύο φορολογικών υπηρεσιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν με λεπτομερή τρόπο τις συνέπειες της εισαγωγής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις εν λόγω φορολογικές διοικήσεις, ενώ αναλύονται τόσο οι στόχοι, που έθεσε κάθε χώρα, όσο και ο βαθμός επίτευξής τους. Στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρείται μια συγκριτική αποτίμηση, προκειμένου ο αναγνώστης να σχηματίσει σαφή εικόνα για τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις της διαδικασίας υιοθέτησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Τέλος, η παρούσα έρευνα δύναται να αποτελέσει αφετηρία για νέες μελέτες, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των θετικών επιδράσεων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όχι μόνο στον τομέα της φορολογίας, αλλά και στη δημόσια διοίκηση εν συνόλω. | en_US |